Appre Blog - Kde všude se dá koupit látka?

Kde koupit látku?


Appre Blog - Kde všude se dá koupit látka?

9.2.2022, Anna H.

Dnes Vás opět necháme nakouknout pod pokličku a povíme si něco o tom, jak vznikají kousky Appre. A řeč bude o látkách. Také šijete a hledáte tipy na místa, kde koupit krásné látky? Nebo se zajímáte, kde se Vaše oblečení vyrábí? Tak čtěte dále!

Výběr správných materiálů je krásný, zábavný, ale i velmi zodpovědný úkol. Záměrně píšeme materiálů, a ne látky. Například na takovou košili, je kromě látky a nití, potřeba i výztuha do límce, knoflíky, etikety, někdy třeba i zipy nebo gumičky. Záleží na designu a požadované kvalitě finálního produktu. Pojďme si dnešní povídání zúžit na samotné látky, a o ostatních komponentech si povíme něco zase příště.

Výroba

Pokud vybíráte látku pro vaši tvorbu, máte několik možností. Ty se v zásadě odvíjí od množství materiálu, které máte v plánu nakoupit. Nám by se určitě nejvíce líbilo, nechat si látku na míru přímo vyrobit. Taková možnost tu samozřejmě je, zadat si zakázku přímo v továrně můžete. Pokud budete uvažovat o této možnosti, pravděpodobně se setkáte se dvěma skutečnostmi. S minimálním množstvím objednaného materiálu a termínem dodání. Minimální množství pro výrobu látek je mnohdy třeba i 1000 metrů a celý proces bude pravděpodobně trvat několik měsíců (pokud si necháte vyrobit vzorky, látku budete testovat atd.). V zásadě je pro začínající značku tato možnost nedosažitelná. V první řadě finančně, a v druhé řadě musíte mít jasný plán na dlouhou dobu dopředu, co a v jakém množství budete vyrábět. Což pokud začínáte, a nemáte dlouholetou zkušenost a věrnou klientelu, předem moc neodhadnete.

V České republice se dnes už bohužel oděvní materiály nevyrábí v takovém objemu, jak tomu bylo v minulosti. Velké továrny jako byla například Tiba či dříve Mosilana, už dnes nefungují. Nicméně pořád tu několik textilních závodů máme. V Appre máme vždy velikou radost, když se nám podaří najít krásné materiály české výroby. Například košilovina či denim, které používáme v našich kolekcích, pochází od českého výrobce. 

Mezi země, které patří k největším výrobcům a exportérům textilií patří Čína, Indie, Pákistán, Brazílie a Turecko. 

 

Velkoobchod

Druhou variantou je nakoupit látky, které jsou běžně skladem, ve velkoobchodě nebo přímo od výrobce. Tahle možnost je už pro menší značky celkem dostupná a i my v Appre jdeme nejčastěji touto cestou. Minimální množství látky, které musíte koupit, je většinou jedna role, což bývá nejběžněji mezi 50 – 100 m. A dodací lhůty bývají zpravidla do několika týdnů. Tady už i jako začínající firma jste schopni naplánovat, co z jedné role látky vyrobíte. Ovšem chce to jistou ruku ve výběru materiálu. Nemůžete si z koupené role ušít vzorek, a když se Vám nelíbí, tak roli poslat zpátky.

 

Maloobchod

Pokud jste úplně na začátku a v materiálech tápete, nebo pokud šijete třeba na zakázku, pravděpodobně budete potřebovat od konkrétního materiálu třeba jenom pár jednotek nebo desítek metrů. V této fázi většinou zvolíte běžný maloobchod. Můžete si vybrat mezi návštěvou místní kamenné prodejny nebo online nákupem. Z vlastní zkušenosti musím říct, že pokud tu možnost mám, vždy vážím cestu do kamenné prodejny, protože si potřebuji materiál prohlédnout a „osahat“. Nákup v lokálním maloobchodě má tu nespornou výhodu, že Vás nelimituje žádné minimální množství nebo dlouhé dodací lhůty. Na druhou stranu je potřeba počítat s vyšší cenou. Maloobchody nejčastěji nakoupí skladové látky u výrobce, a protože i jejich obchod musí fungovat, látky prodávají samozřejmě s marží. I proto se zakázková nebo malosériová výroba nikdy cenově nepřiblíží oděvům z velkých řetězců.

My v Appre využíváme služby maloobchodů nejčastěji pro některé naše malé limitované kolekce, kdy od jednoho modelu ušijeme maximálně 5 kousků (nejčastěji v každé velikosti jeden).
 

Kde mám hledat?

A kde najdete všechny ty výrobce, velkoobchody nebo kamenné prodejny? Tak na tohle není jednoznačná odpověď. Bohužel neexistují „Zlaté stránky“ všech výrobců a prodejen látek. Když jsem pracovala v oděvním průmyslu v Los Angeles, jedna taková publikace existovala. Tento průvodce si můžete objednat zde, ale myslím, že nebude moc použitelný pro české prostředí. Pokud něco obdobného existuje i pro výrobce a dodavatele v Čechách (nebo EU), tak o tom nemám bohužel informaci. Pokud o něčem takovém víte, ozvěte se nám!

Nakonec se tedy budete muset začít pídit, hledat, obvolávat, testovat a zkoušet. A postupně si vybudovat si svůj okruh dodavatelů. A je to jedna z věcí, na kterých bude stát váš úspěch a bude to střežené obchodní tajemství. Dobré je například navštěvovat různé textilní a módní veletrhy (například v Mnichově), kde máte velkou šanci navázat obchodní vztahy a seznámit se s dodavateli.

Appre tipy na kamenné prodejny

Textile Mountain

Pokud koukáte po kamenné prodejně, za povšimnutí určitě stojí Textile Mountain, který nabízí tzv. “deadstock“ materiály. Jsou to materiály například ze zrušených továren, nebo různé přebytky z výroby, které by jinak byly určeny k likvidaci. Prodejnu najdete v Praze na Truhlářské 6.

 

Materialistic

V Praze na Letné se nachází prodejna Materialistic. Kromě látek a galanterie zde nabízejí i kurzy šití a sdílenou šicí dílnu, což je skvělá zpráva pro úplné začátečníky. Najdete tu i výběr ekologicky šetrných materiálů, jako je například viskóza EcoVero.

 

A jaký je Váš oblíbený obchod s látkami?

 

Zdroje:

https://blog.bizvibe.com/blog/top-10-largest-textile-producing-countries

https://www.czechdesign.cz/temata-a-rubriky/po-stopach-zaniklych-tovaren-projekt-brno-industrial-pripomina-zaniklou-slavu-moravske-metropole-ktera-byvala-svetovou-textilni-velmoci

https://www.munichfabricstart.com/

https://www.pexels.com/