Nešvar jménem Black Friday

Nešvar jménem Black Friday


Nešvar jménem Black Friday

20.11.2021, Anna H.

Dámy a pánové, rozmohl se nám tady takový nešvar. Obchodníci velice často používají marketingová slovíčka. Zejména pak dvě slova. Jsou to slovíčka – BLACK FRIDAY!  Odkud to přišlo? Od nás to nemají. A to říkají všichni? Téměř!

 

Takže co je to tedy ten Black Friday, odkud přišel, a jaké jsou jeho dopady?

Black Friday - nebo chcete-li česky „Černý pátek“ - je zažitý název pro den, který následuje ihned po americkém díkuvzdání. Odtud tedy jeho původ. V našich končinách se tento pojem objevuje pouze posledních pár let, nutno ovšem podotknout, že se tu bohužel velmi rychle zabydlel. A to dokonce v takovém rozsahu, že u nás není Černý pátek pouze jeden den v roce, ale běžně se jedná o několikadenní až několikatýdenní marketingovou masáž.

A o co jde? Jde o promyšlenou marketingovou akci, kdy se obchodníci snaží nalákat co nejvíce zákazníků na vysoké slevy. Jinými slovy - donutit je k impulzivním rozhodnutím a přimět je tak nakoupit zboží, které vůbec nepotřebují.  

A proč je tento pátek označován zrovna za černý? Je to proto, že údajně se konečně zvednou tržby obchodníků tak, že se dostanou z „červených čísel“ do „černých“. Ve Spojených státech je tento den tak populární, že Američané běžně kempují před nákupními centry a supermarkety, aby si zajistili co nejlepší místa ve frontě (!).

 

Proč byste se měli téhle akci raději obloukem vyhnout?

 

1. Nakonec stejně neušetříte. Slevy jsou totiž často fiktivní.

Nejenom, že slevy nabízené obchodníky během Black Friday jsou často pouze fiktivní, ale mnohdy je nabízené zboží dokonce dražší než před touto akcí (!).  V období před Black Friday obchodníci uměle zvyšují ceny tak, aby následná nabízená sleva byla zdánlivě co nejvyšší. Dalším oblíbeným trikem na zákazníky je, že „Black Friday“ zboží je sice inzerováno jako standardní, nicméně často je zbaveno svého příslušenství, které běžně ke zboží patří, a které je vám následně prodáno zvlášť. Příkladem tohoto je třeba elektronika, kdy v balení mohou chybět různé nabíječky, sluchátka, kabely a podobně.

Inzerovaná výše slev (na některých portálech až 80 %) může být ve skutečnosti slevou pouze jedno pouhé procento! V průměru potom skutečné slevy dosahují někde mezi 10 % a 20 % a často se jedná o zboží, které je ve slevách nabízeno dlouhodobě nebo, jak jsme zmínili výše, není prodáváno kompletní.


2. Nakoupené zboží ve skutečnosti ani nechcete.

Z britského průzkumu vyplynulo, že až 80 % zboží zakoupeného během Black Friday se vyhodí po jednom nebo dokonce po žádném použití (!). Nejen, že se tak vyprodukuje neskutečné množství naprosto zbytečného odpadu, ale zákazníci tak svým způsobem ze svých peněženek na skládku vyhodí i vydělané peníze. Zkuste se tak co nejvíce vyhýbat impulzivním nákupům a kupuje pouze zboží, u kterého věříte jeho kvalitě, a které si ve vašem životě najde dlouhodobě svoje místo.

 

3. Planeta a čísla.

Dny spojené s nákupní horečkou okolo Black Friday patří k nejvíce „znečišťujícím dnům“ v roce. A rok od roku to platí více. Meziroční nárůst útraty z let 2019 a 2020 se zvýšil téměř o 22 %. Jen ve Velké Británii má poslední Black Friday na svědomí necelých  430 000 metrických tun emisí skleníkových plynů. Že si to neumíte představit? Je to zhruba ekvivalent 435 zpátečních letů z Londýna do New Yorku. Neuvěřitelné, že?

 

No a co napsat závěrem? Zaujaly nás výsledky jedné sociologické studie na téma společenských konvencí, dle kterých se odhaduje, že k tomu, aby se změnily návyky celé společnosti, stačí změna jen u méně než deseti procent jejích členů! To zní pozitivně, co myslíte?  Naše rada tedy zní: nebuďte součástí nákupního šílenství Black Friday, ale raději si místo toho svobodně a bez nátlaku rozhodněte jakým způsobem a směrem ke komu naložíte se svými prostředky. Přejeme pevnou vůli a věříme ve vás!

 

Zdroje:

ForbesScienceEcocartPhysPodnikatelInsmartWikiNovinky