Jak se starat o oblečení, aby Vám co nejdéle vydrželo.

Jak se starat o oblečení, aby Vám co nejdéle vydrželo


Jak se starat o oblečení, aby Vám co nejdéle vydrželo.

25.6.2021, Anna H. 

 

1. Zase tak často neperte

Ať je materiál sebekvalitnější, nošením a praním se vždy bude opotřebovávat. Čím méně budeme oblečení prát, tím déle nám vydrží. Vedlejším (a skvělým!) efektem bude i to, že prospějeme životnímu prostředí. Na jedno praní v pračce se spotřebuje obrovské množství vody a energie. Další důvod proč prát ruce. Ovšem často stačí oblečení jen pověsit na ramínko a nechat ho chvíli na čerstvém vzduchu a tím počet pracích cyklů snížit.

 


2. Prádlo třiďte, a to nejenom na bílé a to ostatní

Perte oděvy vždy pouze s podobnými barevnými odstíny. Nejenom, že se Vám bílé kusy nezabarví od těch barevných, ale i ty barevné si déle zachovají svůj odstín.

Prádlo třiďte i podle materiálu. V pračce se jednotlivé kousky otírají o sebe, a pokud vyperete jemný top například společně s džíny, velmi jednoduše se Vám nenávratně poničí.

 

3. Používejte pouze kvalitní prací prostředky

Poděkuje Vám Vaše pokožka, planeta a nakonec i Vaše peněženka. Běžné prací prostředky obsahují některé chemikálie, jako jsou chlór nebo sulfáty, které mohou způsobovat vážné kožní problémy. Tyto chemikálie samozřejmě praním nezmizí, ale pokračují dále do odpadu a stávají se tak zároveň i velkou zátěží pro naši planetu. Také na oblečení, které bude dlouhodobě vystaveno těmto chemikáliím, bude zub času dříve znát. Nejlepším řešením je používání šetrných a ekologických prací prostředků. Takového pracího prostředku navíc často stačí použít malé množství, proto Vám balení déle vydrží a v konečném důsledku bude praní i levnější. 

 

4. Sušte naruby

Oblečení nedávejte nikdy do sušičky. Horký vzduch uvnitř sušičky neblaze působí na kvalitu vláken a Váš oděv se tak rychleji poškodí. Oblečení místo toho nechte volně proschnout na vzduchu. Ovšem dejte pozor, aby oblečení nebylo na přímém slunci. Pokud budete věci navíc sušit naruby, vliv sluníčka bude ještě menší a barvy si tak déle zachovají sytost.

 

5. Žehlete po rubu

Nikdy nežehlete oblečení na vyšší teplotu, než na štítku doporučuje výrobce. Zejména textilie s podílem umělých vláken nejsou na vyšší teploty stavěné. Všechno oblečení žehlete po rubu, a dávejte pozor tam, kde je na sobě více vrstev látky. Prožehlené kapsy, podšívka či záševky z lícové strany prostě nevypadají dobře.

 

6. Opravujte

Utržený knoflík nebo nefunkční zip nutně neznamená, že se s kouskem musíte rozloučit. Spousta věcí se dá opravit. A nakonec opravené oblečení neznamená, že si nemůžete dovolit nové věci, ale naopak znamená, že Vám na věcech záleží.

 

7. Věnujte pozornost tomu, kde nakupujete

A ten nejdůležitější tip na závěr. Věnujte pozornost tomu, kde nakupujete. Nebojte se prodejcům klást otázky a zajímejte se o původ věcí, kterými se obklopujete.