Tencel™, Lyocel, Modal... jde Vám z toho taky hlava kolem?

Tencel™, Lyocel, Modal... jde Vám z toho taky hlava kolem?


Tencel™, Lyocel, Modal... jde Vám z toho taky hlava kolem?

28.7.2021, Anna H.

 

Poslední dobou, zdá se, se názvy různých inovativních textilií vyrojily jako houby po dešti. Vyznáte se v tom ještě? Pokud ne, tak nezoufejte, přinášíme Vám jednoduchý přehled poslední dobou nejčastěji skloňovaných termínů.

Se stále se zvyšujícími negativními dopady masové textilní a oděvní nadvýroby a na druhou stranu super populárního trendu udržitelnosti, vzniknul tlak na inovace ve výrobě textilií. Začala tak vznikat vlákna, které využívají obnovitelné přírodní zdroje - například dřevo z udržitelně obhospodařovaných lesů nebo třeba nevyužitý textilní "odpad".

 

Lyocel

Jako první přišla s výzkumem a tvorbou Lyocelu nizozemská firma Akco někdy v 80. letech minulého století, tudíž zhruba před 40 lety. Licenci od ní potom koupil rakouský Lenzing, který máme dnes s lyocellem a také Tencelem™ spojen asi nejvíce. Ale dost o historii - co že to tedy ten lyocell je?

Lyocel je označení pro specifický druh viskózových vláken. Tudíž stejně jako běžná viskóza, kterou pravděpodobně znáte, se jedná o vlákno z přírodních zdrojů, ale v konečném důsledku uměle vyrobené. Základní surovinou je tady - stejně jako u viskózy - dřevo - nejčastěji bukové nebo eukalyptové. Buničina z tohoto dřeva se rozdrtí a rozpustí. Tato hmota je potom protlačena malou tryskou, ze které vychází již v podobě vlákna, ze kterého se potom utká textilie. Zásadní moment této výroby je použití rozpouštědla - které na rozdíl například od běžné viskózy - se z vlákna vypere a téměř stoprocentně recykluje k dalšímu použití. Jedná se tak o uzavřený kruh výroby, kde se potřebné chemikálie používají znovu a znovu a nejsou nazdařbůh vypouštěny do přírody. A pozor - toto rozpouštědlo, konktrétně NMMO není jedovaté!

Z lyocelu se vyrábí nejenom oblečení, ale také například bytový textil, papír, šicí nitě nebo matrace. K jeho kladným vlastnostem patří úplná biologická rozložitelnost - je přece ze dřeva! - stálobarevnost a možnost praní až na 60⁰C. Naopak k nedostatkům patří poměrně velká mačkavost.

 

Modal

Velmi podobným materiálem také z produkce rakouského Lenzingu je modal, který taktéž vzniká rozpouštěním nejčastěji bukového dřeva. Díky svým vlastnostem a mírnému lesku se mu někdy přezdívá umělé hedvábí. Modal často najdete v kombinaci s bavlnou, elastanem anebo polyesterem a tím, se jeho vlastnosti mohou značně lišit. Čistý modal se velmi příjemně nosí, je lehký, vzdušný a skvěle odvádí pot. Navíc se nevytahuje, drží tvar i barevnost a je velmi odolný.

 

Tencel™

Tencel™ je obchodní název materiálu lyocel, který vyrábí firma Lenzing. Jedná se o vlajkovou loď z řady produktů této firmy. Z Tencelu™ se vyrábí nepřeberně produktů - denim, obuv, spodní prádlo, bytový textil, sportovní oblečení a také luxusní šaty.

Unikátní je technologie Refibra™, která jde se snižováním ekologické stopy oděvního průmyslu ještě dále. Do rozpuštěné bukové buničiny je přimíchán textilní "odpad" - například nevyužitá metráž bavlněných látek a tím je těmto textiliím dán "druhý život". 

V naší kolekci jsme Tencel s technologií Refibra použili při výrobě sukně na zip.