Prêt-à-porter aneb módní glosář

Prêt-à-porter aneb módní glosář


Prêt-à-porter aneb módní glosář

4/4/2023, Anna H.

Ať hodí kamenem, kdo umí správně vyslovit Prêt-à-porter, a dvěmi ten, kdo ví, co to znamená. Prêt-à-porter se čte „prétaporté“, je to francouzsky a znamená to v doslovném překladu „připravené k nošení“. Překvapilo Vás to? Tak si spolu pojďme projít „módní hantýrku“.

 

Prêt-à-porter

V angličtině často slýcháme ready to wear, což je myslím, trochu známější pojem. Jsou to tedy oděvy, které jsou určené k okamžitému nošení, vyrábějí se sériově a česky bychom je mohli označit jako konfekce. Velké světové brandy většinou nabízejí klasickou řadu prêt-à-porter/ready to wear, kterou najdete v prodejnách. A potom Haute couture, které najdete na přehlídkách a filmových premiérách.

 

Haute couture

Další pojem, který k nám přišel z francouzštiny, do češtiny překládáme jako vysoká krejčovina. Doslovný překlad je vysoké šití. Jsou to unikátní modely, šité nejčastěji na míru. Jsou velmi kvalitní, zhotovené zpravidla ručně. Jejich výroba často trvá i stovky hodin a ceny bývají mnohdy astronomické. Ve Francii je označení „haute couture“ chráněným názvem. Na jeho používání musí získat designer nebo módní dům příslušné oprávnění. Tímto oprávněním se mohou pyšnit módní domy jako Versace, YSL, Dior nebo Chanel.

 

Fashion Week

Fashion Week (dříve jsem slýchala i český překlad týdny nebo dny módy) je série módních přehlídek, během které módní návrháři a značky prezentují svou tvorbu. Dnes probíhají po celém světě, nicméně ty nejslavnější a nejprestižnější jsou pořád tyto čtyři: v Miláně, Londýně, Paříži a New Yorku. Fashion Weeky navštěvují nejen novináři, obchodníci a nákupčí, ale dnes v hojném počtu i celebrity a influenceři. Konají se dvakrát do roka – na jaře a na podzim – a pro módní domy a návrháře je účast na Fashion Weeku velmi prestižní. U nás se Fashion Week koná pod názvem Mercedes-Benz Prague Fashion Week a vyrazit na něj můžete již za pár dní.

 

Streetwear

Streetwear je styl oblékání, který vznikl „na ulici“, doslovně bychom ho mohli přeložit jako pouliční oděv. Vznikl v subkulturách hip hopu, basketbalu a skejťáků. Reflektuje současné dění „na ulici“, proto se neustále vyvíjí. Typicky sem patří džíny, tenisky, mikiny a trička s potiskem. Mezi prvními brandy nabízející tento styl, patřily sportovní značky, jako je Adidas nebo Nike. Dnes stále častěji najdeme prvky streetwearu i ve světových módních domech, jako je třeba Gucci. Známá je například jejich kolekce vytvořená společně se značkou Adidas.

 

New Look

New Look je bezprostředně spjatý s Christianem Diorem, který jej poprvé představil v roce 1947 a v podstatě udal směr módy pro následující dekádu. Tato silueta je typická pro značku Dior dodnes. Poznáte ji podle úzkého pasu a výrazné široké sukně.

 

Birkinka

Birkinka neboli Birkin bag je asi nejslavnější kabelkou světa. Své jméno dostala po herečce Jane Birkin a poprvé byla představena v roce 1984 pod značkou Hermés. Je rozpoznatelná pro svůj typický tvar a zapínání na zámek. Její cena začíná zhruba od 200 000 Kč a pohybuje se až do několika desítek milionů.

 

Louboutinky

Louboutinky jsou ikonické boty na vysokém podpatku, které nesou název po svém stvořiteli Christianu Louboutinovi. Poznáte je nejenom podle velmi vysokého podpatku, ale i podle slavné červené podrážky. V Praze si je můžete pořídit v Široké ulici a zaplatíte za ně od 15 000 korun.

 

Glam

Glam je styl, který poznáte podle výrazných prvků, jako jsou flitry, třpytky, hluboké výstřihy a vysoké kozačky. Blýskavý, výstřední a okázalý look.

 

Ostatní zdroje:

https://wwd.com/fashion-dictionary/

https://www.smartmen.cz/n/modni-pojmy-encyklopedie-modnich-pojmu

https://www.vivantis.cz/magazin/legenda-jmenem-birkin-bag/

https://mbpfw.com/program/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Haute_couture

https://cs.wikipedia.org/wiki/Streetwear

https://us.christianlouboutin.com/us_en/hot-chick-black-1190911bk01.html