Nejlepší šaty podle Vašeho typu postavy

Nejlepší šaty podle Vašeho typu postavy


Nejlepší šaty podle Vašeho typu postavy

28.3.2023, Anna H.

Ruku na srdce, ne každá se můžeme pyšnit dokonale souměrnými křivkami. A je to dobře, to by byla totiž velká nuda. Máme ale možnost zvýraznit naše přednosti a naopak schovat nějakou tu nedokonalost. A to pouze výběrem správně padnoucího oblečení. Přesýpací hodiny, trojúhelník, hruška, jablko – slyšely jsme to asi všechny. Víte, ale, jak vlastně jednotlivé typy postav vypadají? A hlavně, víte, co které nejvíce sluší? Pojďme si spolu projít pár základních pravidel a tipů.

 

Tzv. „přesýpací hodiny“

Postavu ve tvaru přesýpacích hodin poznáte podle širších ramen, většího poprsí a kulatých boků, a naopak útlého pasu. Představte si třeba takovou Scarlett Johansson. Vašim krásným ženským křivkám zajisté padnou střihy, které zdůrazní pas. A platí to i pro větší konfekční velikosti, důležitá je totiž silueta, ne velikost.  Můžete sáhnout po padnoucích pouzdrových šatech, i po tzv. „new look“ neboli „diorovské“ sukni. Krásně Vám padnou zavinovací šaty, zejména s vázáním v pase. Pokud vyberete šaty rovného střihu, nebo šaty střihu oversized, doporučuji je přepásat páskem. Řiďte se heslem, ta nejštíhlejší místa na těle nejlépe zdůraznit!

 

Appre - úpletové šaty - černé

 

Hruška

Postava ve tvaru hrušky má výrazné boky a naopak úzká ramena, menší prsa a útlý pas. Často Vám padne na horní polovinu těla menší konfekční velikost než na spodní. Budou Vám nejlépe lichotit střihy, které zdůrazní Váš útlý pas a krásný dekolt. Nebojte se zajímavého a výrazného „vršku“. Můžete zvolit výrazné barvy, volánky, výrazná ramena nebo hlubší výstřih. Na spodní polovinu těla Vám padne například áčková nebo pouzdrová sukně. Naopak se vyhněte minisukním, které končí v nejširší části stehen.

 

 

 

Appre - koženkové midi šaty

 

 

Chlapecká postava neboli obdélník

Chlapecká postava se vyznačuje pouze nepatrnými rozdíly mezi šíři boků, ramen a pasu. Velmi často bývají majitelky chlapecké postavy velmi štíhlé a drobné. Mají menší prsa, malý zadek a útlý pas. Je dobré vsadit na kousky, které Vám přidají na správných místech nějaký objem. Skvěle Vám padnou také šaty, které zdůrazní vaše přednosti, jako jsou často krásné štíhlé nohy. Vsaďte na vypasované šaty, sukně do áčka, zavinovací šaty, košilové šaty a pásky. 

 

 Appre mini sukně s denimovou košilí

 

Jablko

Problematickou částí postavy typu jablko je bříško. Naopak často se můžete pyšnit štíhlými nohami a krásným dekoltem. Lichotit Vám budou střihy, které nezvýrazňují pas. Padnou Vám úzké kalhoty, které můžete doplnit volnou tunikou. Topy s přestřižením pod prsy, volné kardigany, hlubší výstřihy. Padnou Vám také rovné střihy. Naopak je lepší vyhnout se širokým páskům, vázačkám a vypasovaným šatům.

 

Appre - košilové šaty - žluté

 

 

Obrácený trojúhelník

Postava obráceného trojúhelníku je v podstatě opakem hrušky. Má širší ramena a záda, a naopak úzký pas a boky. Vybírejte střihy, které Vám přidají na objemu ve spodní části těla, a naopak schovají a potlačí širší ramena. Slušet Vám budou šaty, které jsou výrazně předěleny v pase a pokračují širší sukní.  Kolové nebo áčkové sukně, zavinovací sukně, sukně s kanýrem a výrazné barvy nebo vzory. Naopak se vyhněte všemu, co zdůrazní ramena. Saka vybírejte zásadně bez vycpávek.

 
Appre - midi sukně zelená