V čem na svatbu?

V čem na svatbu?


V čem na svatbu?

4.5.2023, Anna H.

Je jaro, a to jednoznačně znamená rozjezd svatební sezóny. Vlastní svatbu plánujete ideálně jednou za život, jako hosté se ale můžete účastnit svateb poměrně často. Řešíte tedy otázku, co na svatbu vhodného na sebe? Pojďme si to probrat.

 

Bílé šaty nechte doma

Bílé šaty na svatbě prostě patří nevěstě. Tečka. Stejně tak bílá kravata ženichovi. Pokud nevěsta neplánuje tradiční bílou, ale zvolí svatební šaty jiné barvy, není nejlepší nápad si jako svatebčanka obléct ani tuto barvu. Dříve nebylo úplně vhodné zvolit i šaty v černé barvě, která je považována za smuteční. Nicméně v poslední době se na to už tak přísně nehledí, a na svatby, zejména na ty odpolední nebo večerní, tmavé barvy zvolit můžete.

 

V kostele nebo na louce?

Zejména v posledních letech jsou velmi oblíbené svatby venku – na louce, na statku, pod širým nebem. Na tento typ svatby bude patřit jiný oděv než na tradiční církevní obřad v kostele. Pokud se chystáte do kostela, je určitě namístě respektovat prostředí a odpustit si holá ramena, hluboké výstřihy a krátké minisukně. Na party na louce se můžete více odvázat a zvolit barevnější šaty, sandálky místo lodiček, nebo třeba namísto šatů jen sukni a top. Také je dobré zjistit si, v čem půjde nevěsta. Je totiž poměrně nepříjemné na svatbě vypadat lépe než ona.

 

Co psali na pozvánce

Někdy k tradičnímu svatebnímu oznámení dostanete i pozvánku, která nese přesné instrukce o tom, jak se máte obléci. Někdy je svatba organizovaná v barevném tématu nebo nějakém stylu. Můžete se tak octnout na retro svatbě, rustikální svatbě nebo třeba na folklórní. Také se na pozvánce může objevit některý z těchto pojmů: white tie, black tie, formal nebo coctail. Víte, co znamenají?

 

Hedvábná košile volného střihu s perleťovými knoflíčky - dlouhý rukáv - zelená

 

White tie

White tie je velmi formální událost. Zpravidla se s ní v našich končinách nesetkáte, pokud se zrovna nechystáte na královskou svatbu. Od dam je očekávaná velká večerní, luxusní šperky a dlouhé rukavice. U mužů černý frak, bílá vesta a košile a ručně vázaný motýlek.

Black tie

Black tie je pořád velmi formální událost, na které se od ženy očekává dlouhá róba z kvalitního materiálu, jako je například hedvábí nebo krajka. Předpokládají se spíše tmavé šaty, ale na svatbách to není pravidlem. U pánů se očekává černý smoking a pozor – černý motýlek. Kravata je v black tie prohřešek!

Cocktail

Mnohem častěji než s white a black tie se u nás na pozvánkách setkáte s pojmem cocktail. Ženy by si měly obléknout koktejlky, klidně malé černé. Koktejlky jsou kratší, dosahují zpravidla ke kolenům. Při doporučení "cocktail" se nemusíte bát ani sukně a halenky, nebo společenských kalhot. Muži jsou očekáváni v obleku, nejčastěji tmavém na večer a světlém přes den, vyhnout by se měli ale bílé a černé.

Formal nebo semi-formal

Nejčastěji se nejspíše setkáte s pojmem formal nebo semi-formal. Zejména pokud se svatba koná venku nebo v ne tak formální atmosféře. Můžete zvolit kratší barevné nebo světlé šaty. Přesto se ale vyhněte hlubokým výstřihům, ultra mini délkám a rozparkům až k pasu, příliš odvážné modely na svatbu nepatří. Muži mohou vyrazit v ležérním obleku i výrazné kravatě.

 

Počasí

Kromě všeho výše zmíněného musíte mít na paměti, že ve vašem outfitu budete muset být celý den, a to za jakéhokoliv počasí. Na letních party, kdy je horko, se vyhněte polyesteru a jiným umělým lahůdkám a sáhněte po variantě z přírodního materiálu. Některé dny Vás naopak může překvapit zima. Mějte nachystanou variantu i pro tento případ. Můžete přes šaty zvolit sáčko nebo třeba hedvábný šál.

 

Appre - košilové šaty - skořicové

 

Boty a silonky

Svatba je formální událost, a na tu prostě punčochy patří. Nejlépe ale uděláte, když se budete řídit stylem, formálností a umístěním svatby. Pokud se chystáte na neformální červencovou svatbu na louce, bez silonek se obejdete. Pokud se chystáte do kostela nebo na formálnější svatbu třeba na zámku nebo v hotelu, silonky si určitě vezměte. Stejně přistupte i k výběru bot. Na formálnější svatby zvolte lodičky s uzavřenou špičkou. Na méně formální svatby můžete vyrazit i v balerínách nebo třeba v sandálkách na podpatku.

 

Prosím tahle ne

Některé věci na svatbu opravdu nepatří, a je dobré se jim vyhnout. Pánové, zapomeňte tedy na kraťasy, džíny, tenisky a košile s krátkým rukávem. Dámy, vy prosím nechte doma vyzývavé sexy modely, bílou a plážové sandálky. Pozor dejte také na viditelné spodní prádlo, jako jsou například ramínka u podprsenky.

 

Tak všechno nejlepší novomanželům a Vám přeji, ať protancujete na svatbách nejedny střevíce!

 

Dámské krátké šaty s volánovými rukávy - modré

 

 

Ostatní zdroje: https://www.idnes.cz/onadnes/moda/dress-code-dreskod-etiketa-black-tie-cocktail-business.A220823_115951_modni-trendy_syk

https://www.svatbona.cz/obleceni-na-svatbu-host/

https://www.mgmagazine.cz/svatebni-saty-obleceni/svatebni-etiketa-aneb-co-si-vzit-na-svatbu-jako-host.html

Photo by Mushtaq Hussain: https://www.pexels.com/photo/back-view-of-children-dressed-elegantly-on-a-wedding-party-11320028/